معرفی کشور یونان
در این مقاله می خوانید:
یونان و به طور رسمی جمهوری یونان، کشوری در جنوب شرقی اروپا است. در انتهای جنوبی بالکان و درست در تقاطع قارههای اروپا، آسیا و آفریقا قرار دارد. یونان با آلبانی در شمال غربی، مقدونیه و بلغارستان در شمال و با ترکیه در شمال شرقی مرز مشترک دارد. دریای اژه در شرق سرزمین اصلی، دریای ایونی در غرب، و دریای مدیترانه در جنوب قرار دارد. یونان طولانیترین خط ساحلی را در حوزه مدیترانه دارد که هزاران جزیره را در خود جای داده است. این کشور از ۹ منطقه جغرافیایی سنتی تشکیل شده است و تقریباً ۱۱ میلیون نفر جمعیت دارد. آتن پایتخت و بزرگترین شهر این کشور است و پس از آن شهر تسالونیکی قرار دارد.

باید بدانید یونان به عنوان مهد تمدن غرب در نظر گرفته میشود و مهد دموکراسی، فلسفه غرب، ادبیات غرب، تاریخنگاری، علوم سیاسی، اصول اصلی علمی و ریاضی، تئاتر و بازیهای المپیک باستانی است.
از قرن هشتم پیش از میلاد، یونانیها بهصورت دولتشهرهای مستقل مختلف (معروف به پولیس) سازماندهی شدند که مدیترانه و دریای سیاه را در بر میگرفت. فیلیپ دوم مقدونی در قرن چهارم پیش از میلاد ، اکثر یونان امروزی را همراه با پسرش اسکندر کبیر متحد کرد و به سرعت بخش زیادی از جهان باستان، از شرق مدیترانه تا هند را فتح کرد. یونان در قرن دوم پیش از میلاد به رم ضمیمه شد و به بخشی جدایی ناپذیر از امپراتوری روم و ادامه آن یعنی امپراتوری بیزانس تبدیل شد که از نظر فرهنگی و زبانی عمدتاً یونانی بود.
کلیسای ارتدکس یونان در قرن اول پس از میلاد ظهور و به شکلگیری هویت یونانی مدرن کمک کرد و سنتهای یونانی را به جهان ارتدکس منتقل کرد. یونان در سال ۱۸۳۰ پس از جدایی از سلطه عثمانی ها و پس از جنگ استقلال به عنوان یک دولت ملی مدرن ظهور کرد. میراث تاریخی غنی این کشور تا حدی است که ۱۸ اثر جهانی ثبت شده اینکشور، در میراث جهانی یونسکو منعکس شده است.
یونان یک جمهوری پارلمانی واحد، و یک کشور توسعه یافته، با اقتصاد پیشرفته و با درآمد بالا و کیفیت زندگی بالا است و در رتبه ۳۲ در شاخص توسعه انسانی قرار دارد. اقتصاد یونان در واقع، سرمایه گذار منطقهای مهم در بالکان است. یونان که یکی از اعضای موسس سازمان ملل متحد است، دهمین عضوی بود که به جوامع اروپایی (پیش درآمدی برای اتحادیه اروپا) پیوست و از سال ۲۰۰۱ بخشی از منطقه پولی و اقتصادی یورو بوده است. همچنین عضو بسیاری از نهادهای بینالمللی دیگر از جمله اتحادیه اروپا، ناتو، سازمان تجارت جهانی، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، آژانس فضایی اروپا، سازمان امنیت و همکاری اروپا و پیمان شینگن است.
یونان نام فارسی این کشور است و این نام از ایونیا منطقه یونانینشین آسیای صغیر گرفته شدهاست.
نام یونان نامی است که مردم باستانی شرق برای اشاره به یونانیها به کار میبردند که از زبان پارسی باستان آمده است.
تمام ملتهای زیر تسلط ایرانیها با این نام که از واژه سانسکریت یاوانا گرفته شده بود، خو گرفتند. واژه یونان هماکنون در زبانهای فارسی، ترکی، عربی، هندی، ارمنی، آرامی، مالایی و اندونزیایی بهکار میرود.

سواحل دریای اژه یونان بهطور غیرمنتظرهای شاهد بروز نخستین تمدن پیشرفته در اروپا بود که تاثیر آن، امروزه بخشی جدانشدنی از ساختار و فرهنگ و توسعهی سیاسی در غرب است.
در سال ۵۰۰ پیش از میلاد، شاهنشاهی هخامنشی، استانهای یونان را در آسیای صغیر و مقدونیه تصرف و تحت کنترل خود درآورد.
تلاشهای برخی از شهرهای یونان در آسیای صغیر برای سرنگونی ایرانیان شکست خورد و ایران در ۴۹۲ سال قبل از میلاد به دولتشهرهای سرزمین اصلی یونان حمله کرد اما پس از شکستی که در یکی از جنگها متحمل شد، در سال ۴۹۰ پیش از میلاد مجبور به عقبنشینی شد. با تحریک یونانیان اروپا، آتش جنگ استقلالطلبانه ایونیان بر ضد دولت هخامنشی آغاز شد.
در همین زمان گروهی از یونانیان به شهر سارد هخامنشی حمله کردند که به آتشسوزی بزرگی انجامید. جنگ ایونیه، شش سال به درازا کشید و فرجام آن پیروزی کامل و قطعی داریوش بزرگ بود.
حمله دوم توسط ایرانیها در سال ۴۸۰ قبل از میلاد رخ داد. پس از پیروزی یونانیان در سالهای ۴۸۰ و ۴۷۹ قبل از میلاد در سالامیس و چند شهر دیگر، ایرانیها مجبور شدند برای دومین بار سرزمینهای اروپایی خود را ترک کنند، که نشان از خروج نهایی آنها از سرزمینهای اروپایی تصرف شده توسط آنها بود.
پیروزیهای یونان در جنگهای ایران و یونان، بهعنوان یک لحظه محوری و بسیار مهم در تاریخ جهان یاد میشود.

یونان در اروپای جنوبی و جنوب شرقی، شامل یک سرزمین اصلی کوهستانی و شبه جزیرهای است که در انتهای جنوبی بالکان به سمت دریا بیرون میآید و به شبهجزیره پلوپونز ختم میشود و از نظر استراتژیک در تقاطع سه قاره اروپا، آسیا و آفریقا واقع شده است.
به دلیل خط ساحلی بسیار فرورفته و جزایر متعدد، یونان یازدهمین خط ساحلی طولانی در جهان با ۱۳۶۷۶ کیلومتر ( تقریبا ۸۵۰۰ مایل) و مرز زمینی آن ۱۱۶۰ کیلومتر (بیش از ۷۰مایل) است . ۸۰ درصد یونان از کوه ها یا تپه ها تشکیل شده است که این کشور را به یکی از کوهستانی ترین کشورهای اروپا تبدیل می کند.
جزایر دریای اژه قلههایی از کوههای زیر آب هستند که زمانی امتداد سرزمین اصلی را تشکیل میدادند.تنگه دیدیدنی ویکوس در کتاب رکوردهای جهانی گینس به عنوان عمیقترین دره جهان ثبت شده است و یکی دیگر از مناظر قابلتوجه، ستونهای سنگی متئورا هستند، که در بالای آن صومعههای ارتدکس یونانی قرون وسطایی ساخته شدهاند.
اگر میخواهید به کشوری سفر کنید که دارای جزایر متعددی هست یونان می تواند گزینه مناسبی باشد.یونان دارای تعداد زیادی جزیره است – بسته به تعریف بین ۱۲۰۰ تا ۶۰۰۰ – که ۲۲۷ مورد آن مسکونی است.کرت بزرگترین و پرجمعیت ترین جزیره است و پس از آن اویا ، لسبوس و رودس قرار دارند.
جزایر یونانی به طور سنتی به خوشههای زیر گروهبندی میشوند: جزایر آرگو–سارونیک در خلیج سارونیک نزدیک آتن، سیکلادها، مجموعهای بزرگ اما متراکم که بخش مرکزی دریای اژه را اشغال میکند، جزایر دریای اژه شمالی، گروهبندی آزاد در خارج از دریای اژه. سواحل غربی ترکیه، دودکانیز، مجموعه آزاد دیگری در جنوب شرقی بین کرت و ترکیه، اسپورادها، یک گروه کوچک کوچک در سواحل شمال شرقی اوبوئه، و جزایر ایونی، واقع در غرب سرزمین اصلی در دریای ایونی.
آب و هوای یونان عمدتاً مدیترانهای است، که دارای زمستانهای معتدل و مرطوب و تابستانهای گرم و خشک است. این آب و هوا در تمام مناطق ساحلی، از جمله آتن، سیکلاد، دودکانیز، کرت، پلوپونز، جزایر ایونی و بخشهایی از منطقه مرکزی قاره یونان وجود دارد.
رشته کوه پیندوس به شدت بر آب و هوای کشور تأثیر می گذارد، زیرا مناطق غرب رشته به طور متوسط نسبت به مناطق واقع در شرق مرطوب تر هستند. مناطق کوهستانی شمال غربی یونان دارای آب و هوای آلپ با بارش برف سنگین است. .
بارش برف هر ساله در کوهها و نواحی شمالی اتفاق میافتد و بارش کوتاه برف حتی در مناطق کم ارتفاع جنوبی مانند آتن هم رخ میدهد.
بر اساس صندوق جهانی طبیعت و آژانس محیط زیست اروپا میانگین امتیاز یکپارچگی چشم انداز جنگل یونان در سال ۲۰۱۸ از بین ۱۷۲ کشور در رتبه ۷۰ جهان قرار گرفت.
یونان یک جمهوری پارلمانی واحد است. قانون اساسی کنونی توسط پنجمین پارلمان تجدیدنظر یونانیان تنظیم و تصویب شد و در سال ۱۹۷۵ پس از سقوط حکومت نظامی لازمالاجرا شد. از آن زمان، این قانون در سالهای ۱۹۸۶، ۲۰۰۱، ۲۰۰۸ و ۲۰۱۹ مورد بازنگری قرار گرفته است.
قانون اساسییونان از ۱۲۰ ماده تشکیل شده است و تفکیک قوا را به قوه مجریه، مقننه و قضایی پیش بینی کرده و ضمانتهای خاص گستردهای را اعطا کرده است.
رئیس جمهور که توسط پارلمان برای یک دوره پنج ساله انتخاب می شود. بر اساس قانون اساسی، قدرت اجرایی توسط رئیس جمهور اعمال می شود؛ با این حال، اصلاحیه قانون اساسی ۱۹۸۶ وظایف و اختیارات رئیس جمهور را تا حد قابل توجهی محدود کرد و این سمت را تا حد زیادی تشریفاتی کرد. بنابراین بیشترین قدرت سیاسی در اختیار نخست وزیر، رئیس دولت یونان است.
این پُست سیاسی به رهبر آن حزب سیاسی که می تواند از مجلس رای اعتماد بگیرد، تعلق میگیرد. رئیس جمهور به طور رسمی نخست وزیر را منصوب می کند و به توصیه او سایر اعضای کابینه را منصوب و عزل می کند..
ساموئل هانتینگتون صاحبنظر علوم سیاسی در فرضیه مشهور خود با عنوان «برخورد تمدنها» یونان را در محور ارتدوکسها قرار میداد که رهبری آن با روسیه است.
مردم یونان همیشه خواهان روابط نزدیک با روسیه بودهاند. بر اساس نظر سنجی بینالمللی که در سپتامبر ۲۰۱۳ توسط مؤسسه پیو انجام شد ۶۳ درصد از مردم یونان در قبال روسیه دیدگاه مثبتی داشتند. این نگاه مثبت به روسیه در تاریخ یونان ریشههای عمیقی دارد.

- یک در دورانی که یونان بخشی از امپراتوری عثمانی بود، یونانیها برای کمک معمولاً به هم مذهبان ارتدکس خود در روسیه روی میآوردند.
- دو جنگ استقلال یونان در سال ۱۸۲۱ توسط یک گروه زیرزمینی به نام «انجمن دوستان» آغاز شد که در اودسا، یکی از بنادر امپراتوری روسیه در ساحل دریای سیاه، تشکیل شده بود.
- سه لوئانیس کاپودیستریاس، وزیر خارجه یونانیتبار امپراتوری روسیه در سال ۱۸۲۷ به عنوان اولین رئیس حکومت مستقل و نوپای یونان انتخاب شد.
- چهار حزب روسیه در کشور و حکومت نوپای یونان پس از جنگ جهانی اول قویترین نیروی سیاسی بود.
هماکنون یونان میخواهد به خرید گاز ارزانتر از روسیه امید ببندد تا مشکل اضطراری تأمین سوخت و انرژی برای خانوادههای فقیر این کشور را بر طرف کند.
علاوه بر این سرمایهگذاری، روسیه با توسعه مناسبات جهانگردیاش در رونق اقتصاد یونان مؤثر خواهد بود. در مقابل روسیه از یک متحد صاحب حق وتو در اتحادیه اروپا برخوردار خواهد شد که در شرایط فعلی و تنش بر سر بحران اوکراین برای مسکو بسیار مهم است.
سیستم قضایی یونان و اجرای قانون در این کشور با قوه قضائیه مستقل از قوه مجریه و مقننه است و از سه دادگاه عالی تشکیل شده که عبارتند از: دادگاه تجدیدنظر، شورای ایالتی و دیوان حسابرسی؛ سیستم قضایی نیز متشکل از دادگاه های مدنی است که پرونده های مدنی و جزایی و دادگاههای اداری را که به اختلافات بین شهروندان و مقامات اداری یونان رسیدگی می کنند، تشکیل میدهد.
پلیس یونان، سازمان بسیار بزرگی است که مسئولیتهایش از کنترل ترافیک جادهای تا مبارزه با تروریسم را شامل میشود.
رشد تولید ناخالص داخلی یونان از بسیاری از اعضای اتحادیه اروپا بیشتر بودهاست. صنعت گردشگری یکی از منابع عمده درآمدزایی برای یونان است و ۱۵٪ از سهم تولید ناخالص داخلی را شامل میشود. بهطور مستقیم و غیر مستقیم ۱۶٫۵٪ از نیروی کار یونان در این صنعت به کار گرفته شدهاند.
نیروی کار یونان بیش از ۴٫۹ میلیون نفر است که در میان کشورهای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه بعد از کره جنوبی در رتبه دوم قرار دارد. بر پایه یک نظر سنجی که توسط دانشگاه گرونینگن انجام شد یونان بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۵ در رتبه سوم ساعات کار در هر سال در بین کشورهای اروپایی قرار دارد. به این ترتیب یونانیها در هر سال ۱٬۸۱۱ ساعت کار کردهاند. در سال ۲۰۰۷ کارگران متوسط ۲۰ دلار در هر ساعت تولید کردهاند. این رقم مشابه اسپانیا و کمی بیش از نصف متوسط تولید کارگران در آمریکا است. نزدیک به یک پنجم نیروی کار را مهاجران خارجی تشکیل میدهند که در بخشهای کشاورزی و ساخت و ساز به کار گرفته شدهاند.
در سال ۲۰۱۰، یونان بزرگترین تولیدکننده پنبه و پسته در اتحادیه اروپا بود و در تولید برنج و زیتون در رتبه دوم قرار گرفت. همچنین رتبه سوم در تولید انجیر، بادام، گوجه فرنگی و هندوانه را به خود اختصاص داد. کشاورزی ۳/۸ درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را تشکیل می دهد و ۱۲/۴ درصد از نیروی کار کشور را به کار می گیرد. یونان یکی از ذینفعان اصلی سیاست مشترک کشاورزی اتحادیه اروپا است. در نتیجه ورود این کشور به جامعه اروپا، بسیاری از زیرساخت های کشاورزی آن ارتقا یافته و تولیدات کشاورزی افزایش یافته است. بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۷، کشاورزی ارگانیک در یونان ۸۸۵ درصد افزایش یافت، که بالاترین درصد تغییر در اتحادیه اروپا است. یونان همچنین در تولید انرژی و صنایع دریایی و کشتیرانی از وضعیت بسیار مطلوبی برخوردار است.
گردشگری یک عنصر کلیدی از فعالیتهای اقتصادی در یونان و یکی از بخشهای مهم اقتصاد این کشور بوده است که تا سال ۲۰۱۸، تقریبا ۲۱ درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده است.یونان در سال ۲۰۱۶ پذیرای بیش از ۲۸ میلیون بازدیدکننده بوده که نسبت به ۲۶.۵ میلیون گردشگر در سال ۲۰۱۵ و ۱۹.۵ میلیون گردشگر در سال ۲۰۰۹ و ۱۷.۷ میلیون گردشگر در سال ۲۰۰۷ افزایش قابل توجه داشته به طوری که یونان را به یکی از قطبهای گردشگری جهان و پربازدیدترین کشورهای اروپا در سالهای اخیر تبدیل کرده است.
در یونان دبیرخانه کل تحقیقات و فناوری وزارت توسعه و رقابت، وظیفه طراحی، اجرا و نظارت بر سیاست ملی پژوهشی و فناوری را بر عهده دارد. در سال ۲۰۱۷، هزینههای تحقیق و توسعه در یونان به بالاترین رقم تاریخ یعنی ۲ میلیارد یورو، معادل ۱.۱۴ درصد تولید ناخالص داخلی رسید. اگرچه کمتر از میانگین اتحادیه اروپا یعنی ۱.۹۳ درصد بوده است. کل هزینههای تحقیق و توسعه در یونان پس از فنلاند و ایرلند از سومین افزایش در اروپا برخوردار بود. یونان در سال ۲۰۲۱ در فهرست نوآوری جهانی در رتبه ۴۷ قرار گرفت.
بسیاری از شرکتهای چندملیتی مانند اریکسون، زیمنس، موتورولا، کوکاکولا و تسلا به دلیل موقعیت استراتژیک، نیروی کار واجد شرایط، و ثبات سیاسی و اقتصادی، مقر تحقیق و توسعه منطقهای خود را در یونان دارند. یونان چندین پارک فناوری بزرگ با امکانات انکوباتور دارد و از سال ۲۰۰۵ عضو آژانس فضایی اروپا بوده است. همکاری بین آژانس فضایی اروپا و کمیته ملی فضایی یونان در سال ۱۹۹۴ با امضای اولین قرارداد همکاری آغاز شد. پس از درخواست عضویت کامل در سال ۲۰۰۳ ، یونان در ۱۶ مارس ۲۰۰۵ به شانزدهمین عضو این آژانس تبدیل شد.


در یک نظرسنجی در سال ۲۰۱۰، حدودا ۷۹ درصد از شهروندان یونانی پاسخ دادند که “باور دارند خدا وجود دارد”. بر اساس منابع دیگر، ۱۵.۸ درصد از یونانی ها خود را “بسیار مذهبی” توصیف می کنند که بالاترین میزان در بین تمام کشورهای اروپایی است.
برآوردها از اقلیت مسلمان یونانی به رسمیت شناخته شده، که بیشتر در تراکیه واقع شدهاند، حدود صدهزار نفر است، (حدود یک درصد از جمعیت). یهودیت نیز در یونان بیش از ۲۰۰۰ سال است که وجود داشته است.. به طور کلی و طبق آخرین آمارها ۹۰ درصد مردم یونان مسیحی ارتودوکس، ۳ درصد دیگر مسیحیان، حدود ۲ درصد مسلمانو ۴ درصد دین ناباور هستند.
در طول قرن بیستم، میلیونها یونانی به ایالات متحده، بریتانیا، استرالیا، کانادا و آلمان مهاجرت کردند و جامعه مهاجر یونانی بزرگی را ایجاد کردند. مهاجرت از دهه ۱۹۷۰ شروع به نشان دادن اعداد مثبت کرد، اما تا آغاز دهه ۱۹۹۰، هجوم اصلی مهاجران یونانی بازگشتی یا یونانیهای پونتیک و دیگران از روسیه، گرجستان، ترکیه، جمهوری چک، و جاهای دیگر در شوروی سابق بود. مطالعهای از رصدخانه مهاجرت مدیترانه نشان میدهد که طبق سرشماری سال ۲۰۰۱، هفتصد و شصت هزارنفر بدون داشتن تابعیت یونان در یونان زندگی میکردند که حدود ۷درصد از کل جمعیت را تشکیل میدادند. از میان ساکنان غیرشهروندی، پنجاه هزار نفر از اتباع اتحادیه اروپا یا اتحادیه تجارت آزاد اروپا و هفده هزار قبرسی با موقعیت ممتاز بودند که اکثریت از کشورهای اروپای شرقی آلبانی، بلغارستان و رومانی میآیند در حالی که مهاجران از اتحاد جماهیر شوروی سابق (گرجستان، روسیه، اوکراین، مولداوی و غیره) ۱۰ درصد از مهاجران را تشکیل می دهند.
طبق آخرین سرشماری ۹۱.۵ درصد یونانی، ۴.۵ درصد آلبانیایی و مابقی شهروندهای بلغاری و رومانیایی و گرجستانی و … هستند.
یونان، همراه با ایتالیا و اسپانیا، نقطه اصلی ورود مهاجران غیرقانونی است که سعی در ورود به اتحادیه اروپا دارند. مهاجران غیرقانونی که وارد یونان می شوند بیشتر از مرز ترکیه در رودخانه ایوروس و جزایر شرق دریای اژه در مقابل ترکیه وارد یونان می شوند. در سال ۲۰۱۲، اکثریت مهاجران غیرقانونی وارد یونان از افغانستان و پس از آن پاکستانیها و بنگلادشیها بودند. در سال ۲۰۱۵، ورود پناهجویان از طریق دریا عمدتاً به دلیل ادامه جنگ داخلی سوریه افزایش چشمگیری داشته است به طوری که تقریبا ۱ میلیون نفر از طریق دریا به یونان وارد شدند که تقریباً پنج برابر افزایش نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۱۴ بود که از این تعداد، سوریها تقریباً ۴۵ درصد را تشکیل میدهند. اکثر پناهندگان و مهاجران از یونان به عنوان یک کشور ترانزیت استفاده می کنند، در حالی که مقصد مورد نظر آنها کشورهای شمال اروپا مانند اتریش، آلمان و سوئد است.
یونانیان سنت طولانی ارزش گذاری و سرمایه گذاری در آموزش و پرورش را دارند که به عنوان یکی از بالاترین ارزش های اجتماعی در جهان یونانی مورد حمایت قرار گرفت. اولین مؤسسه اروپایی که به عنوان دانشگاه توصیف میشود در قرن پنجم قسطنطنیه تأسیس شد و تا زمان سقوط شهر به دست عثمانیها در سال ۱۴۵۳ به فعالیت خود در تجسمهای مختلف ادامه داد. دانشگاه قسطنطنیه اولین مؤسسه آموزش عالی سکولار اروپای مسیحی بود و بر اساس برخی معیارها اولین دانشگاه جهان بود. آموزش اجباری در یونان شامل مدارس ابتدایی و مهدکودکهاست. مهدکودک ها اکنون برای هر کودک بالای چهار سال اجباری است. بچه ها از شش سالگی مدرسه ابتدایی را شروع می کنند و شش سال در آنجا می مانند. حضور در ژیمناسیا از ۱۲ سالگی شروع می شود و سه سال طول می کشد.
همچنین طبق قانون، آموزش عالی دولتی “عالیترین موسسات آموزشی” از دو بخش موازی تشکیل شده است: بخش دانشگاه (دانشگاه ها، پلی تکنیک ها، دانشکده های هنرهای زیبا، دانشگاه آزاد) و بخش فناورانه (موسسات آموزش فناورانه و دانشکده آموزش آموزشی و فناوری)؛ همچنین مؤسسات عالی غیر دانشگاهی دولتی وجود دارند که دوره های حرفه ای با مدت زمان کوتاهتری (۲ تا ۳ سال) ارائه می دهند که زیر نظر سایر وزارتخانهها فعالیت میکنند. دانش آموزان با توجه به عملکردشان در امتحانات سطح ملی که پس از اتمام کلاس سوم لیکیو برگزار می شود، در این مؤسسات پذیرفته می شوند. سیستم آموزشی یونان همچنین مهدکودک ها، مدارس ابتدایی و متوسطه ویژه را برای افراد با نیازهای خاص یا مشکلات یادگیری فراهم می.کند. همچنین دبیرستانهایی وجود دارند که آموزشهای موسیقی، الهیات و تربیت بدنی ارائه میدهند. ۷۲ درصد از بزرگسالان یونانی ۲۵ تا ۶۴ ساله تحصیلات متوسطه را به پایان رسانده اند که اندکی کمتر از میانگین ۷۴ درصدی میانگین اروپایی است.
در دوران باستان، یونان مهد فرهنگ غربی بود. دموکراسی های مدرن مدیون باورهای یونانی در مورد حکومت توسط مردم، محاکمه توسط هیئت منصفه و برابری تحت قانون هستند.
یونانیان باستان در بسیاری از زمینهها که بر تفکر سیستماتیک متکی هستند، از جمله منطق، زیستشناسی، هندسه، حکومت، جغرافیا، پزشکی، تاریخ، فلسفه، فیزیک و ریاضیات، پیشگام بودند. آنها اشکال ادبی مهمی مانند شعر حماسی و غزل، تاریخ، تراژدی، کمدی و درام را معرفی کردند. یونانیها در انواع هنر پیشگام بودهاند و در طول قرنها آثاری برجای گذاشتهاند که خود گویای این مدعاست.
یونان کشوری با سنتهای غنی به شمار رفته و علیرغم تاریخ پر فراز و نشیبش که بارها مورد اشغال بیگانگان واقع شده، هنوز هم حس قوی یونانی بودن عمیقاً در عادات و اذهان مردم آن به چشم میخورد.
اگر به کشور یونان سفر کردید، با مردمی مواجه میشوید که فرهنگ و هویت ملی خود را بسیار دوست داشته و عادات و سنتهای قدیمیشان در زندگی روزمره اهالیاش ریشه دوانده است. شاید در ظاهر، جوانان آتنی را ببینید که سرگرم خوردن پیتزا و تفریحات شبانه کنار ساحل هستند و این هیچ شباهتی به یونان قدیم ندارد؛ اما این موارد تنها سطح جامعه را ساخته و آنها هنوز هم با ریتمهای رایج سنتی موسیقی یونان میرقصند، متن ترانههای قدیمی آن را بلدند و هنوز هم به آداب و رسوم ملی خود احترام گذاشته و آن را مانند نسلهای قبل از خود حفظ میکنند.

همانطور که پیش از این گفته شد بسیاری از سنتها و رسوم این کشور ریشه در مذهب مسیحی ارتدوکسی یونانی آنها دارد. کلیسا در زندگی روزمره مردم نقش مهمی را بازی میکند. بنا بر سنت، نام فرزندان را از اجدادشان میگیرند ولی تا زمانی که کودک غسل تعمید داده نشده نام او را به زبان نمیآورند. علیرغم وجود جشن روز تولد برای کودکان، روز مذهبی نام گذاری اهمیت بیشتری داشته و برای آن جشن باشکوهتری میگیرند. ازدواجهای خارج از کلیسا هر چند که عروس و داماد در مراسم مذهبی شرکت نکنند بسیار نادر است.
روز عید پاک مهمترین روز مقدس مذهبی یونان به شمار میرود و چهل روز قبل از آن را روزهای میگیرند که شامل نخوردن محصولات حیوانی میشود. البته امروزه دیگر مردم خیلی پایبند این چهل روز نیستند. به ویژه جوانان که به مسائل سلامتی اهمیت بیشتری میدهند خیلی این تعداد روز را رعایت نمیکنند. در روز «دوشنبه پاک» که شروع این چهل روز را مشخص میکند، معمولاً همه بیرون رفته و به بادبادک بازی و خوردن یک غذای سنتی گیاهی و برخی غذاهای دریایی مجاز میپردازند. جشن پاک حدود یک هفته به طول انجامیده و چند جشن دیگر را نیز به دنبال دارد. این هفته یکی از بهترین موقعیتها برای تجربه برخی از عمیقترین سنتهای یونانی محسوب میشود.
کریسمس هم در یونان جشن گرفته میشود اما به اندازه عید پاک اهمیت ندارد. این رویداد دوره مهمانیها و غذا خوردنهای خانوادگی بوده و تا عید سال نو ادامه پیدا میکند. پس از آن در روز ششم ژانویه روز ظهور و تجلی مسیح را جشن میگیرند. در سرتاسر یونان صلیبها را به دریا، دریاچهها یا رودخانهها میاندازند و بعداً شناگران شجاع داخل آب شیرجه زده و صلیبها را پیدا میکنند.
روز پانزدهم آگوست، روز مریم مقدس، یکی دیگر از تعطیلات مذهبی بزرگ کشور یونان به حساب میآید. فستیوالهای متعددی در کلیساهای سرتاسر کشور برگزار میشوند و خدمات مذهبی، صرف غذا، نوشیدنی و رقص به دنبال آن اتفاق میافتند. روز بیست و پنجم مارس نیز یکی از تعطیلات ملی بزرگ یونان بوده که پیروزی این کشور علیه ترکیه را جشن میگیرد. در این روز جنگهای استقلال طلبی یونان به پایان رسید. رژههای بزرگی در کل کشور برگزار میشوند که در آنها افراد نظامی و بچههای مدرسهای شرکت دارند. روز بیست و هشتم اکتبر به روز «اوچی» شهرت داشته و نه گفتن یونان به ایتالیاییها در شروع جنگ جهانی دوم را جشن میگیرد. در این روز هم رژههای متعددی به چشم میخورند.


با توجه به آب و هوای گرم و خشک یونان، مردم تاکید زیادی بر روی غذاهای تازه دارند. رژیم غذایی یونانیها از سبزیجات، میوههای فراوان و گوشت تشکیل شده است.
البته در فرهنگ آنها مصرف گوشت خیلی زیاد نیست. آنها گستره وسیعی از سبزیجات را مصرف میکنند و زیتون جایگاه ویژهای در سبد غذاییشان دارد.
زیتون در آب و هوای یونان بسیار خوب پرورش مییابد و نقش آن را در فرهنگ این کشور از دوران برنز میتوان دید.
امروزه تنوع زیادی از این میوه در دسترس خواهد بود و پیدا کردن غذای یونانی بدون روغن زیتون نیز بسیار نادر است.
در دوران یونان باستان، با موسیقی به عنوان هدیهای از جانب خدایان برخورد میشد. این هنر را به خدای هرمس با یک چنگ، آتنا با فلوت و پان با یک ساز دهنی لولهای به نام «پان پایپ» نسبت میدادند. موسیقی در تمام موقعیتها مانند عروسی، مراسم مذهبی، فستیوال، جشن یا فعالیتهای نظامی استفاده میشد. علاوه بر این در اجراهای نمایشی نیز از موسیقی بهره میگرفتند. با سقوط یونان باستان، موسیقی این کشور بیشتر با حال و هوایی شرقی توسعه یافت.


اگر گردشگر یا مهاجر زبان یونانی را بلد نیست و هیچ دوست یونانی هم ندارد، اما هنوز مایل است که برخی از آداب و رسوم این ملت را تجربه نماید، پیشنهاد میشود که خلاف جریان گردشگران حرکت کند. در زمستان به بازدید از یک جزیره رفته و با اهالی آنجا آشنا شود که به گرمی پذیرایشان خواهند بود. یونانیها به راحتی افراد را در جمع خود می پذیرند و میشود با ورود به جامعه کوچکشان برخی از عادات زندگی روزمره این اهالی را از نزدیک تجربه کرد. در تابستان هم وقتی همه به سمت دریا سرازیر میشوند، بد نیست به کوهستان رفته و برخی از دهکدههای کوچک را دید.